BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, June 10, 2010

di mana HATIku????

Assalamu'alaikum warahmatullah wabarakatuh...

Kesunyiaan yang semakin menghimpit. Mencari dan terus aku mencari. Ya ALLAH, adakah aku buta? Buta hati?

Parahnya hati jika jika buta..... Aduh, seperti di tikam-tikam.... Teringatku atas satu kata-kata:


Imam Ghazali : “ Carilah hatimu di tiga tempat..Carilah hatimu sewaktu bangun membaca Al-Quran.Jika tidak kau temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat. Jika tidak engkau temui, carilah hatimu ketika duduk tafakur mengingati mati. Jika engkau tidak temui juga, maka berdoalah kepada Allah, pinta hati yang baru, kerana hakikatnya pada ketika itu kau tidak mempunyai hati.”


Benarlah, bukan mudah mencari ketenangan hakiki apabila diri dan hati dirobek oleh masalah duniawi yang melampau. Kembali kepada fitrah diri. Yang mana diri juga harus diberi makanan rohani dan jasmani. Agar kembali segar bersama keimanan , tawadhuk dan keyakinan yang utuh padaNya Maha Esa.

Seringkali kita mengeluh panjang apabila suatu masalah terjadi. Menganggap itulah masalah terbesar, sukarnya menemui jalan penyelasain. Mengapa ya? Rehat sebentar, tenangkan diri. Istighfar, istighfar, istighfar.


Memang benar, bukan mudah untuk kita kembali mengingatiNya jika diawal kejadian ataupun sebelum masalah itu terjadi, niat tidak diperbetulkan. Maka, itu pentingnya tajdid niat selalu. Andai niat itu kerana Allah ta'ala sepenuhnya, pasti masalah apa pun yang menimpa , kita pasti mampu menanganinya dengan baik. InshaAllah.

Kembali kepada mencari ketenangan hati. Percaya atau tidak, kebanyakan diantara kita sukar menemui ketenangan hati. Mungkin kerana keadaan persekitaran juga menjadi puncanya. Namun, itu bukanlah punca utama. Punca utama ialah berbalik kepada diri kita sendiri. Mahu atau tidak mahu. Semua terserah kepada empunya badan. Andai jalan lurus yang dipilih, baiklah perjalanannya. Andai sebaliknya, sukar untuk dikatakan, mungkin juga banyak cabaran atau langsung menemui jalan mati.

Duduk sebentar dan beriman sejenak, orang yang paling bijak ialah orang yang paling banyak mengingati mati dan bersedia menghadapinya.

Mari sahabat - sahabat sekalian, dalam kita sibuk dengan perkara itu dan ini, adakalanya kita terlupa tujuan dan niat kita melakukannya. Apakah kita mengharapkan sesuatu yang bersifat kebendaan? Apakah semakin sibuk kita, semakin jauh kita denganNya? Sehinggakan tiada masa untuk bersama pencipta yang Esa, diri sendiri dan keluarga?

Adakalanya kita perlu memikirkan masa untuk diri sendiri, keluarga dan mereka yang berhak. Sememangnya dakwah itu nombor satu, namun masih ada yang utama seiring dengannya. Bertindak adil dalam membahagi waktu :). Mungkin lain orang, lain pendapatnya.

carilah penawar bagi hati yang sakit. Jangan di biarkan hati itu semakin sakit, bimbang tiada lagi penawar. Aku mencari dalam satu rahsia, hanya aku dan DIA sahaja yang tahu...

~Insan Yang Masih Menanti Cintanya Di Balas. Agar Surga Menjadi Milikku~


copy from Aisyah Humairah

0 comments: